Voor Museum De Lakenhal in Leiden verzorgde ik het geluid voor de audiotour ‘Kijken met je vingers: het museumgebouw’. Deze audiotour is voor iedereen en dus ook aangepast voor mensen die blind of slechtziend zijn of slecht ter been zijn.

De audiotour gaat over het grootste en belangrijkste collectiestuk van Museum De Lakenhal: het museumgebouw. Het is een unieke plek, waar vanaf 1640 Leids laken werd gekeurd, en die nu het stadsmuseum van Leiden huisvest. De tour maakt een bezoek op eigen gelegenheid samen met een ziende begeleider mogelijk, op je eigen moment en in je eigen tempo. Op die manier wordt een zelfstandig museumbezoek voor iedereen mogelijk.

Niet alles kan of mag worden aangeraakt. Daarom zijn er speciale voelmaterialen beschikbaar zodat iedereen een beeld kan krijgen van het gebouw, ook als je niets of weinig ziet.

Werkwijze

Om het geluid van de audiotour goed te laten aansluiten op de akoestiek in de verschillende ruimtes en zalen heb ik vooraf opnames gemaakt. Op die manier kon ik mijn stemgebruik en de montage aanpassen op de verschillende onderdelen van de rondleiding. Een grote ruimte vraagt bijvoorbeeld om meer energie en volume dan een kleine gedempte ruimte.

De teksten van de audiotour zijn gemaakt in samenwerking met Mikxs.

Meer informatie