Ik hoor vaak mensen zoeken naar de juiste aanspreekvorm in hun podcast. Is het nou je of jullie en zeg je goedemorgen of hallo? De ene manier werkt beter dan de ander, maar dit is per situatie verschillend. Daarom hieronder een aantal tips om jou te helpen je weg hierin te vinden.
Tijdsaanduiding
Veel mensen stoeien met de tijdsaanduiding in een podcast. Vooral als je gewend bent om een radioprogramma te maken of vaak naar dit medium luistert, kan dit een uitdaging zijn. Je weet immers niet wanneer iemand jouw podcast beluistert. Het kan daarom een veilig idee zijn om iemand zowel een goedemorgen als een goedemiddag, goedenavond of goedenacht te wensen, maar als je dit iedere keer doet is het overkill. Waar je naar op zoek bent is een begroeting die op elk moment van de dag werkt; zoals hallo, goeiedag, hi, etc.
Voor het einde van je podcast geldt hetzelfde, al zijn er daar wat aanvullende tips mogelijk. Termen zoals: tot de volgende keer, tot volgende week en alle andere afsluitingen waar een tijd of tijdsperiode in wordt genoemd, wekken de indruk dat je afscheid neemt van je publiek voor een bepaalde tijd. Bij een podcast weet je dit echter niet. Het kan zomaar zijn dat iemand je show aan het binchen is en meteen de volgende aanzet. Een lang outro met verwijzingen naar de tijd levert op zulke momenten alleen maar verwarring en ergernis op.
Toch zijn er een aantal momenten waarop ik een outro met tijdsaanduiding wel adviseer. Als uit je luisterstatistieken blijkt dat nieuwe afleveringen onmiddellijk na publicatie veel geluisterd worden, kan dit betekenen dat een groot deel van je publiek bij is met luisteren en een nieuwe aflevering luistert zodra die uitkomt. In dit geval kan het juist een verbindende werking hebben om wel ‘tot volgende week’ te zeggen, omdat iemand dan onmiddellijk weet wanneer de volgende aflevering zal verschijnen.
Heb je zelf vragen of wil je persoonlijk advies over hoe jij je eigen podcast presenteert? Voel je dan vrij om contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken.