Stel je voor: je vindt een product of dienst waar je super enthousiast over bent. Alleen kan je er geen gebruik van maken omdat de aanbieder zo’n klein lettertype gebruikt dat je het niet kunt lezen of voor kleuren heeft gekozen die pijn doen aan je ogen. Als ervaringsdeskundige op het gebied van blind zijn kom ik dit regelmatig tegen. Niet letterlijk kleine letters natuurlijk, maar wel dat een product of dienst op een dusdanige manier gemaakt is dat die voor mij niet te bedienen is.

Vaak eindigt zo’n ervaring voor mij met een zoektocht naar een alternatieve dienst of product. Om jou en je bedrijf dezelfde reputatie te besparen bied ik jou mijn ervaring aan op het gebied van digitale toegankelijkheid.

Interesse?

Omdat ik zelf weet hoe het is om ergens geen deel aan te kunnen nemen, bijvoorbeeld met het kijken van films en plaatjes, doe ik tijdens mijn werk alles om een ander niet uit te sluiten. Bijvoorbeeld met websites. Vroeger als kind, later als radiomaker en nu als Podcast Creator, maak ik vaak websites voor mezelf en anderen. Ik zorg er altijd voor dat deze toegankelijk zijn voor gebruikers met een zintuiglijke of concentratiebeperking. In die hoedanigheid geef ik anderen regelmatig advies over hun apps, websites en digitale documenten.

Nadat ik mijn eigen bedrijf begon, ben ik steeds vaker gaan vragen om een vergoeding voor mijn tijd voor het nalopen of controleren van online toegankelijkheid. Toen ik in maart 2022 een podcast aan het monteren was voor Studio Samen over inclusieve marketing, hoorde ik een uitspraak van voormalig minister van gehandicaptenzaken Rick Brink die mij triggerde dingen anders te gaan doen. “Het wordt tijd dat mensen met een handicap betaald gaan worden voor een ervaringsdeskundigheid. Vaak wordt er gezegd dat ze er zelf iets aan hebben en dat ze daar blij mee moeten zijn, maar een klimaatexpert heeft ook iets aan een beter klimaat en die betalen we ook. Dus waarom betalen we ervaringsdeskundigen dan niet voor ditzelfde principe?”

Ik test elke online dienst of product op toegankelijkheid met schermleessoftware, leesbaarheid en begrijpelijkheid. Dit kan een website of andere online omgeving zijn, maar ook apps en programma’s voor Mac, iPhone en Android.

Door mijn ervaring op het gebied van programmeren, website ontwikkeling en digitale toegankelijkheid te combineren ben ik goed in staat om jou of jouw developers duidelijk aan te geven wat er goed is, werkbaar is of beter kan.

We bespreken samen het doel van je dienst of product en ik zal op basis daarvan mijn bevindingen met je delen. Eventueel kunnen we nog een tweede keer praten als niet alle uitdagingen meteen verholpen kunnen worden.

Toegankelijkheid moet voor iedereen een haalbaar doel zijn. Daarom bereken ik mijn prijs op basis van de vraag. Je krijgt vervolgens een voorstel voor een vaste prijs; op die manier zijn er geen onverwachte kosten en weet je precies waar je aan toe bent.

Benieuwd naar jouw prijs op maat? Neem gerust en vrijblijvend contact met me op.