Ik heb nog nooit betaald voor een podcasthosting. Enerzijds omdat ik het zonde vind om daar geld aan uit te geven, maar ook omdat ik over de technische kennis beschik. In dit artikel leg ik je uit hoe ik mijn podcastserie ‘Bezoek van Ferry’ zelf ben gaan hosten met Seriously Simple Podcasting en waarom.
Waarom zelf hosten?
Het zelf hosten van een podcast heeft zowel na- als voordelen. Persoonlijk miste ik de controle over mijn content en de bereikbaarheid daarvan. Zo vond ik mijn podcast op Podimo tussen allemaal reclame om toch vooral betaald lid te worden voordat je kunt luisteren. En dat terwijl mijn podcast voor iedereen gratis te beluisteren is. Recente wijzigingen in het beleid van Anchor, mijn vorige podcasthost, maakte dat ik alles in eigen beheer wou hebben.
Dit kan voor jou anders zijn. Daarom staan hieronder de grootste voor- en nadelen van het zelf hosten van je podcast.
Voordelen van zelf hosten
- Volledige controle: Door je eigen podcast te hosten, heb je volledige controle over de inhoud, het formaat en de frequentie van de afleveringen. Je hoeft geen rekening te houden met de richtlijnen of regels van derde partijen, behalve van de apps waar je podcast in te vinden is natuurlijk.
- Lagere kosten: Het hosten van je eigen podcast kan kostenbesparend zijn. Je hoeft geen maandelijkse of jaarlijkse abonnementen te betalen voor hostingdiensten van derden. Het kan in de meeste gevallen gewoon op je websitehosting.
- Meer branding: Met een zelf gehoste podcast kun je jouw merk beter promoten en bekendmaken bij jouw doelgroep. Je kunt je eigen logo, banners, kleuren en andere branding-elementen gebruiken op de landingspagina’s van je podcast.
- Meer interactie: Door je eigen podcast te hosten, kun je gemakkelijk de interactie aangaan met jouw publiek via reacties, e-mails, social media of andere kanalen. Dit kan zorgen voor meer betrokkenheid, loyaliteit en feedback.
- Betere zoekmachineoptimalisatie: Als je je eigen podcast host, kun je deze optimaliseren voor zoekmachines. Dit kan zorgen voor meer verkeer en betere zichtbaarheid voor jouw podcast.
Nadelen van zelf hosten
- Technische kennis: Het hosten van je eigen podcast vereist technische kennis en vaardigheden op het gebied van webhosting, servers, databases en beveiliging. Als je geen ervaring hebt met deze aspecten van podcasthosting kan het een uitdaging zijn om alles goed te doen.
- Kosten: Het opzetten van je eigen podcasthosting kan aanvankelijk meer kosten dan het gebruik van een gehoste podcastservice. Je moet rekening houden met de kosten van grotere hosting, meer bandbreedte, extra beveiliging en onderhoud.
- Minder ondersteuning: Als je een probleem hebt met je eigen podcasthosting heb je niet dezelfde toegang tot ondersteuning als wanneer je een professionele podcasthostingservice gebruikt. Dit kan leiden tot langere oplostijden en verhoogde frustratie.
- Tijd en moeite: Het hosten van je eigen podcast kan veel tijd en moeite vergen, vooral als je geen ervaring hebt met webhosting en technische aspecten. Dit kan betekenen dat je minder tijd hebt om te besteden aan het maken van inhoud en het promoten van je podcast.
- Schaalbaarheid: Als je podcast populairder wordt en meer luisteraars trekt, kan het moeilijk zijn om de benodigde serverruimte en bandbreedte te beheren. Dit kan resulteren in hogere kosten en problemen met de prestaties van je website.
Wel of niet zelf hosten?
De vraag of je wel of niet zelf moet gaan hosten zal voor iedereen verschillend zijn. Sommige van bovenstaande punten heffen elkaar op en de technische aspecten zijn goed gedocumenteerd. Als je kennis hebt van WordPress kom je er vaak wel uit. Mijn advies is: als je een goede webhosting hebt, zonder extreme limieten op het dataverkeer of als je een eigen VPS in beheer hebt, is dat een meer dan goede basis om zelf te hosten.
Twijfel je of dit iets voor je is? Begin dan bij een gratis hosting zoals Anchor. Als je bereik groter is of je bent klaar voor deze stap, dan helpt dit artikel je ook bij een overstap.
Als je je aanmeld voor productietips via e-mail, hou ik je op de hoogte van:
- Belangrijke wijzigingen in dit en andere artikelen met productietips.
- Nieuwe productietips die jou helpen bij het maken van je podcast.
- Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van podcasting in het algemeen.
Zelf hosten met Seriously Simple Podcasting
Seriously Simple Podcasting is een WordPressplug-in van Castos. Hoewel Castos een podcasthosting aanbiedt en regelmatig via de plug-ins kortingscodes geeft, is de plug-in één van de beste, eenvoudigste en zelfstandigste manieren die je kunt gebruiken om zelf je podcast op je eigen website te hosten. De plug-in beschikt over veel mogelijkheden, zoals:
- Het opbouwen, aanpassen en uitsplitsen van je feed. Dit kan erg handig zijn voor wanneer je meerdere edities van je podcast wilt aanbieden, bijvoorbeeld achter een betaalmuur.
- Het toevoegen van extensies voor extra functionaliteit zoals het toevoegen van transcripten, het taggen van sprekers en het bijhouden van gedetailleerde statistieken.
- Een eigen aanpasbare audiospeler die alle gekoppelde informatie weergeeft die bij je aflevering hoort, zoals de titel, publicatie- of opnamedatum, lengte, grootte, transcript, etc. Ook is de afspeelsnelheid aan te passen.
- De mogelijkheid om de blogs bij je podcastafleveringen in dezelfde metadata te verwerken, waardoor zoekmachines de relatie tussen je blogs en podcasts nu altijd zullen zien.
Het opbouwen van je feed is erg simpel in deze plugin. Hieronder leg ik je uit hoe dit werkt.
Opbouwen van je feed
De plug-in genereert automatisch een basis RSS-feed voor je podcast. In deze RSS-feed staat alle informatie over je podcast zoals de titel, omschrijving, maar ook waar het audiobestand staat zodat deze in de diverse podcastapps geladen kan worden. Dit is echter niet de feed die je met je luisteraars wilt delen, omdat die niet aan een show verbonden is. Je zult deze show dus eerst moeten aanmaken.
Dit doe je door onder het kopje Podcasts op ‘All Podcasts’ te klikken. Onder het kopje ‘Add new podcast’ vul je de gegevens in van de podcast die je wilt starten of verhuizen. Vul een beschrijving en een slug in en upload een cover voor je podcast. Denk eraan dat deze afbeelding aan de volgende eisen voldoet:
- De afbeelding moet vierkant zijn.
- De afbeelding moet minimaal 1400 bij 1400 pixels zijn
- De afbeelding mag maximaal 3000 bij 3000 pixels zijn
Coverafbeeldingen die niet aan deze eisen voldoen vallen vaak verkeerd uit in de podcastapps.
Na het opslaan van je podcast gaan we deze meteen bewerken. Als je dit niet doet, is je feed niet geschikt voor de meeste podcastapps.
Klik bij de podcast die je net hebt aangemaakt op ‘Edit’ en vervolgens op ‘Edit feed settings’. Zorg dat daar zo veel mogelijk, maar het liefst alles ingevuld is. Het volgende moet minimaal ingevuld zijn:
- De naam, beschrijving en host (presentator) van je podcast.
- De primaire categorie en primaire subcategorie
- Cover- of omslagafbeelding van je podcast.
- De eigenaar en het e-mailadres van de eigenaar.
Sla de gegevens op en kopieer de link naar je RSS-feed van de podcast die je zojuist hebt aangemaakt.
Voordat je je podcast kunt toevoegen aan de diverse podcastapps, moet er eerst een aflevering of trailer op staan. Lege RSS-feeds worden namelijk altijd afgekeurd omdat de structuur niet gecontroleerd kan worden.
Afleveringen aan je feed toevoegen
Hieronder lees je hoe je podcastafleveringen aan je RSS-feed kunt toevoegen.
Verhuis je podcast van een externe host naar je WordPress
De eerste manier is door je bestaande podcast te verhuizen. Hiervoor heb je de RSS-feed nodig van je huidige podcasthost. Ga als volgt te werk:
- Ga naar je WordPress Admin en klik onder Podcasts op Instellingen en vervolgens op Importeer.
- Vul de RSS-feed naar je bestaande podcast in en selecteer de podcast die je zojuist hebt aangemaakt (LET OP: dus niet de bovenliggende algemene feed).
- Controleer of het vinkje bij ‘Import podcast data’ aanstaat en klik daarna op ‘Begin nu met importeren’.
- Je podcast wordt nu verhuisd; hou deze pagina open tot het hele proces voltooid is.
Als je podcast verhuisd is, is het raadzaam om de afleveringen na te lopen in WordPress; onder Podcasts bij ‘Alle episodes’. Je zult zien dat bij elke episode het klassieke blok gebruikt is voor de omschrijving; hier kom ik bij de volgende stap op terug.
Het wil nog wel eens gebeuren dat de iTunes-data niet goed wordt geïmporteerd. Als deze velden leeg zijn, vul dan handmatig de data in. Op z’n minst het soort episode. Het seizoen en de aflevering kan je leeg laten als je dat wilt.
Als laatste vul je jouw nieuwe RSS-feed die je hierboven gemaakt hebt in bij je oude podcasthost. Dit wordt over het algemeen een ‘Feed redirection’ genoemd. Hiermee verwijs je alle podcastapps door naar je nieuwe feed. Geef dit een paar dagen, waarna je je oude podcasthosting op kunt zeggen. De werking verschilt per podcasthost. Voor vragen verwijs ik je naar de support van jouw podcasthosting.
Een nieuwe aflevering uploaden
Als je nog geen podcast online hebt staan, kun je meteen beginnen met het handmatig uploaden van je eerste aflevering of episode. Ga als volgt te werk:
- Klik in je WordPress Admin onder Podcasts op ‘Add new episode’.
- Vul een titel in en schrijf daarna je blog zoals je dat gewend bent in de Blockeditor van WordPress.
- Vul onder ‘Details van de podcast-aflevering’ de gegevens van je episode in en upload je audiobestand en eventueel een transcript.
- Upload een afbeelding voor de aflevering; deze moet aan dezelfde eisen voldoen als de coverafbeelding van je podcast.
- Geef de lengte van de aflevering en de grootte van het bestand op als deze niet automatisch zijn ingevuld.
- Vink aan dat de episode expliciet is als er sprake is van scheldwoorden, ongepast taalgebruik, seksuele of gewelddadige uitingen.
- Vul de iTunes-velden in; op z’n minst de ‘episode type’.
- Geef bij de publicatie-instellingen de publicatiedatum, tags en de podcastserie op. Als de publicatiedatum in de toekomst ligt, wordt de aflevering pas op dat moment gepubliceerd.
Je bent nu klaar om je aflevering te publiceren. Klik op publiceren of Inplannen. Als je dat nog niet gedaan hebt, kun je nu je podcast pluggen in de diverse podcastapps.
Podcast toevoegen aan podcastapps
Ben je benieuwd hoe je je podcast kunt toevoegen aan de meest gebruikte podcastapps? Lees dan mijn artikel over de 4 grootste podcastapps en hoe jouw podcast daarin vermeld kan worden.
Hulp nodig?
Ik help je graag op weg met jouw podcasthosting in mijn coachingstraject.