Video vs. Podcast

We leven in een visueel ingestelde wereld. Het is dan ook terecht dat veel ondernemers zich afvragen wat het nut is van een podcast ten opzichte van video’s op YouTube, Instagram of andere sociale media. Persoonlijk denk ik niet dat de ene beter is dan de ander, dus als je ze allebei kan doen, doe dat dan vooral. Alleen is de ene optie de andere niet. Als je dus om wat voor reden dan ook voor de keuze tussen audio en video staat, dan is dit artikel voor jou!

Of zoek je dit?

De keuze tussen audio (podcasts) en video (vlogs, tutorials, how-to’s, etc.) is eigenlijk een keuze tussen zintuigen. Kies je voor oren, ogen of allebei? Bedenk je daarbij dat hoe meer je vraagt van iemands zintuigen hoe korter de aandachtsspanne zal zijn bij de ontvanger. Dit kun je aan de ene kant oplossen door in weinig tijd veel informatie te geven (informatiedichtheid) of in diezelfde korte tijd veel indruk achter te laten (impact). Aan de andere kant kun je kiezen voor één van de twee zintuigen. In dat geval moet je ervan uitgaan dat iemand ondertussen met iets anders bezig is en je informatiedichtheid daarop aanpassen.

Het volgende word besproken

Ogen – Video

Filmpjes bekijk je met je ogen; het zintuig dat de meeste mensen het snelst voorziet van informatie. Het spreekwoord ‘een beeld zegt meer dan duizend woorden’ komt immers ergens vandaan. Een kort filmpje met veel visuele informatie kan er dus voor zorgen dat je als kijker in korte tijd veel informatie tot je kunt nemen. De afleiding van andere zintuigen ligt echter altijd op de loer. Je kunt iets horen en snel even wegkijken, waardoor je belangrijke informatie mist. Als je een filmpje maakt met alleen beeld is impact dus erg belangrijk.

Naast het kijken kun je ook luisteren naar video’s. Je kunt dan bijvoorbeeld met een voice-over iets laten vertellen, terwijl je op het scherm aanvullende informatie laat zien over wat je aan het vertellen bent. De informatie in een video zit dan veel dichter op elkaar gepakt waardoor je meer kunt vertellen in minder tijd. Toch is het goed om bij het maken van een online video rekening te houden met dat je kijker het geluid uit heeft staan. Met ondertiteling los je een hoop op, maar dan moet iemand wel meer lezen in minder tijd.

Het nadeel van een snelle online video is dat als je ook maar een paar seconden bent afgeleid, je meteen zoveel gemist hebt dat het lastig is om weer in het verhaal te komen, dat op hetzelfde snelle tempo verder gaat. Als de boodschap van de video boeiend genoeg is kan terugspoelen een optie zijn, maar over het algemeen is dit een moment waarop veel kijkers zullen afhaken. Je zou de informatie minder dicht op elkaar kunnen zetten, maar dan is de video misschien weer niet interessant voor iemand die het met het geluid aan kijkt.

Je kunt bovendien maar voor beperkte tijd de aandacht van iemands ogen vragen aangezien je kijker ondertussen weinig andere dingen kan doen. Dit hangt natuurlijk ook af van het platform waarop je je video wilt plaatsen, maar ook hoever je potentiële klant al in het aankoopproces is van je product of dienst.

Persoonlijk zou ik bij een video altijd kiezen voor beeld en geluid met ondertiteling. Hiermee laat je de keuze voor het geluid bij de kijker, maar zorg je er daarnaast meteen voor dat je video ook te volgen is voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Met geluid bedoel ik overigens meer dan alleen muziek. Hoewel muziek kan bijdragen aan de sfeer, zal je toch altijd meer moeten laten horen om de afleiding door andere zintuigen te beperken.

Een filmpje is écht jouw ding als:

  • Je content wilt maken die specifiek geschikt is voor sociale media.
  • Je regelmatig korte impactvolle boodschappen wilt delen.
  • Je bedreven bent in het monteren van zowel beeld als geluid.

Oren – Podcast

Podcasts beluister je met je oren; het zintuig dat veel mensen gebruiken om op de achtergrond informatie op te nemen. Vaak ben je met andere dingen bezig terwijl je naar de radio of podcasts luistert, waardoor de informatiestroom langzamer moet zijn. Doordat je als luisteraar luistert en ondertussen met andere dingen bezig kunt zijn, is de aandachtsspanne langer. Je kunt dus meer ruimte geven aan details en daarmee het verhaal levendiger maken.

Toch zijn er momenten waarop het fijner is het verhaal in een podcast te lezen. Dit kan geregeld worden met behulp van een transcript. Het is erg makkelijk om passages terug te vinden en te lezen, maar een transcript zorgt er ook voor dat een podcast te volgen is door iemand die minder of helemaal niets hoort of om een andere reden liever leest dan luistert.

Het is ook steeds populairder om een videopodcast te maken. Hierdoor is het mogelijk om gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal te zien, maar het maakt een relatief goedkoop project een stuk duurder en tijdrovender. Toch kan het interessant zijn om wel voor beeld bij een podcast te kiezen, als je bijvoorbeeld veel abonnees op YouTube hebt en gebruik wilt maken van deze audience.

Persoonlijk werk ik het liefst met podcasts zonder beeld en met een transcript, omdat er dan meer ruimte is voor de verbeelding van de luisteraar. Video beperkt je bovendien in de keuze van de opnamelocatie, want voor je het weet ben je alsnog een filmpje aan het maken en dat is dan weer niet interessant voor de luisteraars die alleen hun oren gebruiken.

Een podcast is écht jouw ding als:

  • Je regelmatig langere verhalen wilt delen.
  • Je mensen langer aan het woord wilt laten.
  • Je gebruik wilt maken van de fantasie en het inlevingsvermogen van de ontvanger.

Conclusie

Natuurlijk is het waar dat als je beide kunt doen deze twee communicatiemiddelen elkaar versterken. Zoals ik bovenaan dit artikel al aangegeven heb, zijn beide opties goed. Maar ik hoop dat als je moet kiezen tussen één van deze twee dit artikel je verder geholpen heeft.