Bij het publiceren van je podcast gaat het niet alleen om het daadwerkelijk uploaden van het geluidsbestand, maar ook om hoe dit bij de luisteraar komt. Dit kan via verschillende podcastapps. Afhankelijk van waar je je podcast online zet, zal je je show hier zelf voor aan moeten melden. Maar welke podcastplatforms zijn het belangrijkst, wat zijn de voor- en nadelen en hoe zorg je ervoor dat jouw podcast in deze apps vermeld wordt? Hieronder vind je mijn top 4 van podcastapps en hoe je jouw podcast daarbij aanmeld.
Of zoek je dit?
In het onderstaande overzicht hou ik rekening met de controle die je als maker hebt over bijvoorbeeld het aanmelden en de refreshrate van je feed en de gebruikerservaring van de luisteraar. Alle apps in dit overzicht kunnen gebruikt worden, al moet je voor sommige wel een account aanmaken.
1. Pocket Casts
Pocket casts is mijn persoonlijke favoriet. Ik gebruik hem zelf om naar de meeste podcasts te luisteren. De interface is simpel en overzichtelijk. Je kunt een gratis account aanmaken, waardoor je podcast op meerdere apparaten gesynchroniseerd kan worden.
De app is zowel op de iPhone als op Android beschikbaar, waardoor het uitwisselen van je favoriete podcasts met anderen super eenvoudig is. Bovendien is de app helemaal gratis te gebruiken. Er is wel een betaalde versie met extra functies voor smartwatches, extra aanpassingen van het uiterlijk van de app en het luisteren op je computer, maar mijn ervaring is dat dit niet noodzakelijk is en je prima zonder kunt.
De app heeft een eigen podcastdatabase waardoor het als maker makkelijk is om controle uit te oefenen op de manier waarop je podcast te vinden en te beluisteren is. Bovendien is het aanmelden super eenvoudig en heb je geen account nodig om dit voor elkaar te krijgen. Het nadeel is wel dat het opvragen van statistieken niet eenvoudig is en je niet handmatig je podcastfeed kunt vernieuwen. Dit laatste is geen groot probleem. Pocket Casts doet dit zelf met enige regelmaat. Het kan echter wel een paar uur duren voordat nieuwe afleveringen of aanpassingen van je feed zichtbaar zijn.
Het aanmelden van je podcast kan zeer eenvoudig bij Pocket Casts. Je hoeft geen account aan te maken. Je geeft enkel de link naar de RSS-feed door en je geeft aan of je podcast privé of openbaar is. Klik hier om je podcast bij Pocket Casts aan te melden.
2. Spotify
Spotify is voor makers misschien wel de beste app voor podcasting. Als je podcast op Spotify gepubliceerd is, kun je via Spotify for Podcasters gebruikmaken van allemaal extra opties om in contact te komen met je luisteraars, zoals polls en extra vragen. Dit maakt Spotify uitermate geschikt om een relatie met je luisteraar op te bouwen.
De luisterervaring op Spotify is echter gemengd. De app doet vaak A/B-tests waardoor de luisterervaring per persoon verschillend kan zijn. Daarnaast werkt Spotify het beste met een muziekabonnement, waar je als maker helemaal niks aan verdient. Dit laatste kan ook een voordeel zijn, aangezien je podcast beschikbaar is in een app waarbinnen veel mensen toch al naar muziek luisteren.
Tot slot investeert Spotify erg veel in podcasts. Er zijn verschillende podcasts die exclusief via Spotify te beluisteren zijn en dus niet meer op andere plekken te vinden zijn. Dit betreft vooral Amerikaanse podcasts, maar als maker wil je dat jouw podcast hiertussen staat, omdat je geen luisteraars wilt verliezen doordat mensen extra apps moe
ten downloaden naast hun favoriete podcastapp.
Het aanmelden van je podcast kan via Spotify for Podcasters. Je hebt hier wel een account voor nodig, maar hierdoor krijg je wel een duidelijk inzicht in de luistercijfers en statistieken van je afleveringen. Daardoor is het ook erg makkelijk om je podcastfeed handmatig te vernieuwen bij grote wijzigingen.
3. Apple Podcasts
Apple Podcasts is precies wat je verwacht van een app van Apple. Een superhandige app voor als je toevallig al een iPhone hebt, maar voor iedereen buiten het ecosysteem van Apple erg onhandig. De Androidgebruikers onder ons, waaronder ik, krijgen regelmatig linkjes naar podcasts via Apple Podcasts die je niet kan openen. Die moet je dan toch openen om de naam van de podcast te bekijken, zodat je vervolgens in je eigen podcastapp kunt gaan zoeken naar de juiste titel. Bovendien wordt Apple Podcasts door veel gebruikers als onoverzichtelijk ervaren en zitten veel opties op een onlogische plek.
Toch is de app, of eigenlijk vooral de achterliggende database, onmisbaar voor makers. Apple heeft één van de grootste podcastcollecties ter wereld en er zijn behoorlijk wat apps die gebruikmaken van deze database. Het aanmelden van je podcast bij Apple Podcasts zorgt er dus voor dat je in de meeste apps te vinden bent, maar door de wijze waarop de gegevens van je podcastfeed worden overgenomen heb je niet altijd de controle over hoe je podcast wordt weergegeven.
Deze database heeft echter wel een groot nadeel: er zijn andere apps die gebruikmaken van deze podcastdatabase zoals Overcast en Castro, twee andere veelgebruikte apps. Daardoor duurt het vernieuwen in deze apps van derden soms erg lang. Je hebt daar als maker totaal geen controle over.
Voor het aanmelden van je podcast bij Apple heb je een Apple-ID en een account op hun podcast-creators-platform nodig. Apple heeft verreweg de strengste eisen als het gaat om het toelaten van nieuwe podcasts en het kan een paar dagen duren voordat je show zichtbaar is. Als je podcast echter in de Apple Podcasts-database staat is het erg makkelijk om de feed handmatig te vernieuwen en aan te passen.
4. Google Podcasts
Tot slot Google Play Podcasts. Persoonlijk heb ik als maker een grote hekel aan deze app, omdat dezeapp meelift op het algoritme van Google. Dit betekent dat elk stukje audio met metadata (een simpel MP3-bestand met een titel en artiest in de ID3-tags) in theorie als podcast geïndexeerd kan worden in de Google Play Podcasts-app.
Ik ben daarom altijd onwijs voorzichtig met het toevoegen van nieuwe feeds als er behalve de podcastfeed ook een blog is waarop de afleveringen te beluisteren zijn. Het komt regelmatig voor dat ik voor klanten een verzoek tot verwijdering moet indienen om dubbele vermeldingen uit de app te halen en dit is niet van de ene op de andere dag geregeld.
Toch is een vermelding in deze app meer dan welkom, want hé: het is Google. Als je ergens gevonden wilt worden, is het in de zoekmachine van Google. Een vermelding in de podcastapp van Google betekent ook dat deze techgigant je podcast aanziet voor wat het is. Hierdoor kan je podcast en eventueel bijbehorende transcript makkelijker gevonden worden.
Wat de luisteraars via Google Play Podcasts betreft is het mooi meegenomen. Het feit dat Google alle audio met metadata indexeert in deze app, maakt het enorm onoverzichtelijk en kost het soms behoorlijk wat tijd en moeite om het kaf van het koren te scheiden.
Het aanmelden voor Google Podcasts gaat vanzelf. Je kunt je feed wel claimen via de Google Podcasts Manager, maar ik raad je aan dit pas te doen als je podcast geïndexeerd is, dit om dubbele vermeldingen te voorkomen. Als je je feed eenmaal geregistreerd hebt, heb je volledige controle over de feed en het vernieuwen daarvan.
Conclusie
Kortom, er zijn een hoop verschillende apps en elke luisteraar heeft zijn of haar eigen voorkeur. Daarom is het verstandig om je podcast bij zoveel mogelijk van deze apps aan te melden. Je kunt er echter ook voor kiezen om bepaalde apps uit te sluiten om je luisteraars een betere ervaring te bieden. Zelf hou ik het bij de apps hierboven, al is er op verzoek natuurlijk meer mogelijk.