Je podcast online opnemen

Door de uitbraak van het coronavirus zijn we eraan gewend geraakt om veel dingen online te doen, terwijl we liever gewoon met elkaar hadden willen afspreken. Nu corona steeds minder invloed heeft op onze afspraken, blijkt dat veel mensen gehecht zijn geraakt aan het online afspreken via Teams, Google Meet, Zoom, FaceTime of welk platform je ook gebruikt. Dit werkt leuk voor overleg met je team of een korte presentatie, maar voor podcasts levert dit een hoop uitdagingen op. Hieronder zet ik deze uitdagingen uiteen, maar vertel ik je ook wanneer je juist wel of niet voor het online opnemen van je podcast moet kiezen.

Of zoek je dit?

Uitdagingen bij het online opnemen

Ik ga altijd voor de maximale kwaliteit. Dit betekent de juiste apparatuur op de juiste plek. En dit vormt meteen de eerste uitdaging bij het online opnemen van je podcast. Behalve als de gast die je voor je podcast wilt uitnodigen een doorgewinterde audiofreak is, mag je er niet van uitgaan dat jouw gast de juiste spullen heeft om de beste kwaliteit te krijgen. Je zal zeer waarschijnlijk dus tevreden moeten zijn met een verminderde geluidskwaliteit bij een online interview.

Verder heeft een online meeting over het algemeen een to the point karakter, waardoor er weinig ruimte is voor een fatsoenlijke kennismaking zonder dat je gast het gevoel krijgt in herhaling te vallen. Een goede kennismaking is ook erg belangrijk omdat je het interview met wederzijds vertrouwen opneemt. Dat vertrouwen ontstaat tijdens de kennismaking en kan ervoor zorgen dat iemand zich meer op z’n gemak voelt tijdens een opname. En laten we eerlijk zijn: het is fijner om tegenover iemand aan tafel of op de bank te zitten dan contact te houden via een computerscherm.

Tot slot duurt de montage langer. Tijdens de edit van je podcast moet er namelijk met twee verschillende microfoons rekening gehouden worden die allebei in een totaal verschillende omgeving staan. De filters voor de ene microfoon werken in dit geval niet of slecht voor de ander. Vooropgesteld dat je van elke microfoon een losse opname hebt, anders kan de editor weinig tot niks meer doen om de kwaliteit te herstellen.

Als een klant of gast van mijn eigen podcast dus vraagt of het interview ook online kan is mijn standaard antwoord voor klanten: Ja, maar dit gaat ten kosten van de kwaliteit van je podcast en dus ook de luisterervaring. Ik raad het dus altijd af.

Wanneer je wel online kunt opnemen

Zoals bij veel dingen zijn er ook hier uitzonderingen te bedenken voor mijn statement hierboven. Deze redenen zal je bijna altijd moeten afwegen tegenover het risico van kwaliteitsverlies.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de persoon die je gaat interviewen zelf een geluidsprofessional is en beschikt over goede apparatuur of dat je gast iemand kent die ondersteuning kan bieden bij het verzorgen van een kwalitatief goede opname. In dat geval zal ik geen seconde twijfelen en het interview online afnemen. Dit heb ik bijvoorbeeld gedaan bij de aflevering van Ferry op bezoek bij Koen; waarbij Koen en ik allebei in onze eigen studio zaten om het gesprek op te nemen.

Verder is het online opnemen van je interviews aan te raden als je gast zich aan de andere kant van de wereld bevindt. In dit geval wegen de kosten niet op tegen de tijd die je nodig hebt om het interview op te nemen. Maar zelfs dan; als je er een mooie vakantie aan kunt koppelen zou ik nog steeds voorstander zijn om je interview op locatie te doen. De omgevingssfeer is immers slecht te vangen in een online gesprek omdat je beide op een andere locatie en dus in een andere omgeving zit.

Tot slot kan het gebeuren dat je een kort gesprek met iemand wilt opnemen, omdat het bijvoorbeeld om een bijzaak van je hoofdonderwerp gaat. In dit geval weegt de lengte van het interview niet op tegen de kosten en de tijd om daadwerkelijk af te spreken. Omdat het om een kort interview gaat is het minder vervelend als de kwaliteit minder is dan de rest van je podcast.

Hoe neem je een online interview op?

Als je door één van bovenstaande redenen toch een online interview wilt opnemen, zijn er een paar dingen goed om te weten:

  • De uitdaging van de microfoon blijft bestaan, ongeacht hoeveel geld je uitgeeft aan een opnamedienst (zie hieronder).
  • Probeer vooraf, dus niet vlak voor het interview, in een andere online meeting of door middel van een telefonisch gesprek even kennis te maken. Dan heb je elkaar vast even gehoord en dat schept een betere band voor tijdens het interview.
  • Plan je interview ruim van te voren en geef duidelijk aan je gast aan dat een stille omgeving een must is. Dingen als draaiende wasmachines, piepende drogers, voorbijrijdende auto’s of schreeuwende kinderen zijn een werkelijke nachtmerrie tijdens de montage.

Online opnamemogelijkheden

Voor het online opnemen van je interview bestaan een aantal betaalde diensten die interessant kunnen zijn: Riverside en Cleanfeed. Daarnaast is er een gratis alternatief waarbij je gast zelf de audio opneemt en opstuurt.

Riverside

Riverside is een platform waarbij je overal ter wereld je podcast kunt opnemen. Je kunt verschillende studio’s aanmaken met verschillende instellingen, wat interessant is als je meer dan één podcast maakt. Daarnaast is het mogelijk om beeld op te nemen bij je podcast. Verder beschikt Riverside over een filter om achtergrondgeluid weg te poetsen. Dit filter werkt best aardig, maar persoonlijk doe ik dit liever in de montage. Als het filter eenmaal te veel geluid heeft verwijderd, krijg je het niet meer terug.

Voordelen van Riverside:

  • 1 spoor per spreker; wat fijn is voor de montage.
  • Een geluidsfilter om achtergrondgeluid weg te poetsen.
  • De mogelijkheid om beeld op te nemen bij je podcast.
  • De mogelijkheid om een externe audioproducer de opnames te laten begeleiden.
    • Opnames in de cloud
  • App voor je smartphone of tablet

Nadelen van Riverside:

  • Geen onbeperkte opnametijd.
  • Vraagt veel vermogen van je computer.
  • Beperkte geluidsinstellingen voor je gasten.
  • Werkt niet zonder app op je smartphone.

Bekijk de prijzen en functies van Riverside

Cleanfeed

Cleanfeed is ook een dienst waarmee je overal ter wereld je podcast op kunt
nemen. In tegenstelling tot Riverside is het met Cleanfeed niet mogelijk om
beeld op te nemen bij je podcast. Daartegenover staat wel dat je met
Cleanfeed veel meer controle hebt over de audio-instellingen van je gast wat
de kwaliteit ten goede komt. Cleanfeed is wel iets duurder ten opzichte van
Riverside, maar biedt je wel onbeperkte opnametijd.

Voordelen van Cleanfeed:

  • 1 spoor per spreker; wat fijn is voor de montage.
  • Veel controle over de geluidsinstellingen van je gast.
  • Onbeperkte opnametijd
  • De mogelijkheid om een externe audioproducer de opnames te laten begeleiden.
  • Werkt direct via de browser van je telefoon

Nadelen van Cleanfeed:

  • Vraagt veel vermogen van je computer.
  • Geen beeld bij de opname van je podcast
  • Geen smartphone-app
  • Opnames zijn lokaal op de computer van de host

Bekijk de prijzen en functies van Cleanfeed

Do it yourself methode

Als je geen zin hebt om geld uit te geven aan bovenstaande diensten, dan kan je altijd je gast vragen om zelf de audio van zijn of haar kant op te nemen. Dit kan met een recorder, een telefoon of in het geval dat dit mogelijk is in de eigen thuisstudio. Ga met deze methode als volgt te werk:

  • Zorg dat je gast zijn of haar kant van het gesprek zelf opneemt.
  • Zorg dat je zelf je eigen kant opneemt.
  • Alle deelnemers aan het interview gebruiken oordopjes of een koptelefoon om ervoor te zorgen dat het geluid van de online meeting niet op de achtergrond te horen is; dit is makkelijker voor de montage.
  • Zorg dat je de opnames ongeveer te gelijk start en neem je online meeting op als back-up en als referentie voor het monteren van je podcast.

Na afloop van het interview verzamel je alle opnames van je gasten en kan je aan de slag. Evita Lammes van Studio Samen past deze techniek al geruime tijd toe voor de podcast Inclusiecast.

Voordelen van de DIY-methode:

  • Het is gratis
  • 1 spoor per spreker; wat fijn is voor de montage.
  • Onbeperkte opnametijd
  • De mogelijkheid om een externe audioproducer de opnames te laten begeleiden.

Nadelen van DIY-methode:

  • Geen beeld bij de opname van je podcast
  • Gemiddeld risico op het verliezen van opnames
  • Een ingewikkelde montage om alles synchroon te zetten.

Vergelijking

Hieronder zie je een overzicht van de verschillende diensten en methoden zodat je voor jezelf kunt beslissen welke van deze mogelijkheden het beste bij jouw situatie past.

FunctieRiversideCleanfeedDIY
1 spoor per sprekervinkjevinkjevinkje
Video-opnamevinkjekruisjekruisje
Onbeperkte opnametijdkruisjevinkjevinkje
Controle over geluidsinstellingenkruisjevinkjekruisje
Makkelijk te monterenvinkjevinkjekruisje
Kwaliteitsgarantiekruisjekruisjekruisje
Prijs per maand:$ 15,- € 17,-Gratis

Conclusie

Het online opnemen van interviews is zeker mogelijk. Echter moet je met zoveel factoren rekening houden dat ik het vaak als minder moeite ervaar om gewoon naar iemand toe te reizen. Op die manier heb ik alle controle en ben ik verzekerd van een kwalitatief hoogstaande opname. Toch is het fijn dat de mogelijkheid er is, omdat het niet altijd mogelijk is om bij iemand langs te gaan of het gesprek gewoon te kort is.