Bezoek van Ferry
Bezoek van Ferry
Stan: Je hoeft het niet te verbergen, je kan er gewoon open over zijn
/

Sommige mensen maken dingen mee tijdens hun jeugd die ze op latere leeftijd misschien over zouden willen doen door kennis die ze later hebben opgedaan. Andere mensen zien dit als hun kracht en behoeden anderen voor dezelfde struggles. Stan van Kesteren heeft er zelfs zijn werk van gemaakt en is nu ook zijn eigen nieuwsbrief begonnen.

“Ik vind het heel tof als mensen met een beperking hun beperking ook in hun voordeel zien. Dat ze van dingen die ze niet kunnen, dat ze daar juist hun kracht uit halen.”

Ik heb Stan leren kennen in 2018, toen we samenwerkten aan een pilot voor de KRO-NCRV over het overwinnen van je angsten. Stan is professioneel en is een fijne collega om mee samen te werken. Toen hij in 2022 zijn eigen nieuwsbrief begon, besefte ik pas hoeveel Stan en ik gemeen hebben. Ik werd nieuwsgierig en ging bij hem op bezoek.

Stan is al zijn hele leven slechthorend. Op het basis- en voortgezet onderwijs was hij er zich niet van bewust hoeveel invloed dit had op zijn energie en zijn sociale leven. Pas toen hij 23 jaar was, tijdens zijn studie, kreeg hij door hoeveel invloed zijn slechte gehoor heeft op zijn dagelijks leven en wat hij eraan kon doen om deze invloed te verminderen. Hij werd lid van SH-Jong, een vereniging voor slechthorende jongeren, waar hij uiteindelijk zelfs voorzitter werd.

Zelf heb ik een vergelijkbare ervaring. Er is vanaf mijn geboorte al iets mis met mijn ogen. Tot mijn 23ste heb ik nog wel iets kunnen zien en vond ik hulpmiddelen iets dat niet bij mij paste. Toen ik op mijn 23ste helemaal blind werd ontdekte ik hoe groot mijn achterstand was en hoe handig bepaalde handvatten zijn als je een beperking hebt.

Persoonlijk zou ik bepaalde momenten uit mijn jeugd met mijn huidige levenservaring nog wel een keer over willen doen. Ik kan af en toe écht balen van hoe dingen gegaan zijn en wil het daarom het liefst vergeten. Stan daarentegen helpt andere jongeren om dezelfde struggles te vermijden. Als voorzitter van SH-Jong maakte hij een documentaire ‘Slechthorend… Nou en?’ En onlangs begon hij een nieuwsbrief met tips voor slechthorenden in het bedrijfsleven.

Het was deze nieuwsbrief waardoor ik doorkreeg dat Stan en ik meer gemeen hebben dan ik in 2018 dacht, maar ook op een aantal belangrijke punten verschillen. In deze aflevering hoor je op welke punten en waarom ik lid geworden ben van zijn nieuwsbrief.