Wrap-Up 2021: Goede verhalen voor tijdens de feestdagen

Zo aan het einde van het jaar, wanneer het buiten koud en guur zou moeten zijn, vind ik persoonlijk niks fijner dan knus weg te kruipen met een goed verhaal. Daarom zet ik in dit artikel de beste, mooiste en meest indrukwekkende verhalen die ik in 2021 gehoord heb op een rij. Hopelijk geniet je ervan en wie weet geeft het je wat inspiratie voor je eigen podcast in 2022.

Liever alleen luisteren? Beluister dan mijn playlist met verhalen uit 2021 op Spotify.

Logo HeavyWeight

Heavyweight | Scott

Voertaal: Engels | Beluister alleen via Spotify

Misschien ken je dit: je hebt ergens in het verleden een levensbepalende beslissing genomen waar je tot op de dag van vandaag enorm veel spijt van hebt. In deze Engelstalige podcast gaat Jonathan Goldstein terug naar het moment waarop alles veranderde om de waarheid te ontdekken en hopelijk de pijn te verzachten.

Afgelopen jaar maakte ik kennis met deze podcast via aflevering 27: Scott. De levensbepalende beslissing van Scott was dat hij zijn eigen vader beroofde om geld bijeen te schrapen om drugs te kopen. Zijn vader was niet het type dat voor dat soort dingen de politie belde, maar toen hij ontdekte dat Scott zijn Luger, een Duits wapen uit de Tweede Wereldoorlog, had gestolen deed hij aangifte en werd Scott veroordeeld tot een gevangenisstraf.

Toen zijn vader op bezoek kwam en hem een lijst met de gestolen items overhandigde stond de Luger bovenaan en was zijn vader in tranen. De laatste en enige keer dat Scott zijn vader had zien huilen was toen zijn moeder overleed. Scott besefte wat hij zijn vader had aangedaan en hij besloot dingen recht te zetten. Hij vond bijna alles terug, behalve de Luger. Of???

De Beeldspieker | Muurtrappen en de legende van de brand

Voertaal: Nederlands | Beluister via: Spotify, Apple Podcasts of Online.

In het afgelopen jaar heb ik mijn eerste grote productie gedraaid samen met Scribit Pro. In deze serie bezochten we acht Haagse musea en zeven Gelderse kastelen om het beeld achter het beeld te schetsen. Door meer achtergrondkennis te hebben van een kasteel of kunstwerk maakten we kunst voor iedereen interessant. Dit lukte zo goed dat ik kunst ben gaan waarderen; waar ik dat voorheen niet deed.

Logo Beeldspieker

In het tweede seizoen bezochten we Kasteel Ammersoyen en werd ik rondgeleid door Leo Weyman. Hij kan erg goed vertellen en ik zal het verhaal over de brand op dit kasteel niet snel vergeten. Daarnaast is de ontspannen en gemakkelijke sfeer in deze aflevering duidelijk merkbaar.

Logo TBS

TBS | Goede voornemens

Voertaal: Nederlands | Beluister via: Spotify, Apple Podcasts of Online.

In deze serie worden vier cliënten gevolgd van de tbs-instelling de Rooyse Wissel in Venray. Na een gevangenisstraf voor ernstige delicten worden ze hier voorbereid op hun terugkeer in de samenleving. Deze serie geeft een uniek inkijkje in een tbs-kliniek. Oorspronkelijk zouden er zes afleveringen komen, maar dit werden er uiteindelijk tien.

Toen ik klaar was met de eerste zes afleveringen ben ik de podcast uit het oog verloren. Pas toen ik in september dit jaar de podcast opnieuw tegenkwam zag ik dat er vier nieuwe afleveringen waren waarin een hoop open eindjes beantwoord werden.

Mijn meest favoriete aflevering is nummer negen. Hierin is te horen hoe het de cliënten van de Rooyse Wissel vergaan is na de opnames van de podcast. Een mooie anekdote is dat een cliënt verdacht werd van bellen na bedtijd, terwijl deze alleen maar naar de podcast TBS aan het luisteren was.

Als je de hele serie wilt luisteren, raad ik je aan bij aflevering 1 te beginnen. Deze aflevering bevat spoilers.

Parlevinken met Stefan | Boomertje toch en het staartje van de muis

Voertaal: Nederlands | Beluister via: Spotify, Apple Podcasts of Online.

Afgelopen jaar heb ik geholpen bij de start van deze serie. In deze podcast parlevinken jeugdvrienden Stefan van Rijs en Stefan Buitenhuis er op los. Ze vertellen wat ze meemaken, hebben overal een mening over en laten zich zelden remmen door een gebrek aan kennis.

Logo Parlevinken

Ik heb nog nooit zo geboeid geluisterd naar een discussie over een stadsmuis, of was het toch een rat? In elk geval, dat arme diertje kwam om het leven en Stefan kwam er niet uit wat voor dier dit was. Normaal gesproken totaal niet interessant, maar als je toe bent aan wat mindfulness en training van je lachspieren dan staat deze aflevering zeker op mijn lijstje met aanraders.

Crime Show | The Secret Billboard Chart-Topper

Logo Crime Show

Voertaal: Engels | Beluister aflevering alleen via Spotify

Niet elke misdaad hoeft meteen een moord te zijn. In deze podcastserie hoor je verhalen met een crimineel karakter die niet per se over moord gaan; wat overigens niet wil zeggen dat er nooit iemand dood gaat in één van de verhalen van deze podcast. Waar deze podcast wel over gaat: criminele zaken die op het eerste oog betekenisloos lijken maar er wel voor zorgen dat er iets in de wereld voorgoed verandert.

Afgelopen jaar hoorde ik een aflevering over muziek en muziekrechten; iets dat ik als mediamaker erg interessant vind om te volgen. In de aflevering ‘The Secret Billboard Chart-Topper’ ontdek je waarom we vandaag de dag zoveel rechtszaken hebben over de rechten van muziek, het gebruik van vocals of lipsyncing, maar je hoort in deze aflevering vooral waarom deze zaken nodig zijn.

Toen Martha Wash op een avond in 1992 langs de kanalen van de tv aan het zappen was kwam ze een videoclip tegen die op het eerste oog niet zo bijzonder leek. Toen de vrouw begon te zingen raakte Martha helemaal gebiologeerd door het stemgeluid. Het bleek haar stem te zijn; de stem van Martha Wash zelf! Het was de druppel die de emmer deed overlopen en het begin van een hitlijstschandaal dat de muziekindustrie voorgoed zou veranderen.

Daarnaast zijn er nog een aantal series die ik nog aan het luisteren ben en waar ik geen losse aflevering van kan aanraden. Ben je echter nog op zoek naar een goede podcast? Luister dan eens naar ‘Het geheim van Rijswijk’ van NRC Audio over een onopgeloste moord in Rijswijk die plaatsvond in 1985, ‘De Dienst’ van de AIVD over hun werkwijze aan de hand van een fictieve inlichtingencase en ‘De wereld van Sofie’ waarin Sofie Lemaire van de Vlaamse radiozender Radio 1  op zoek gaat naar grote en minder grote levensvragen zoals over schuldgevoel, sorry zeggen en intens vanuit het diepst van je hart schreeuwen.

Hopelijk heb je wat inspiratie voor tijdens de feestdagen. Via deze weg wens ik je alvast een vrolijk kerstfeest, een prettig uiteinde en het allerbeste voor 2022.