Bezoek van Ferry
Bezoek van Ferry
Koen: Vormgeving gaat over gevoel
/

Bij een podcast hoort audiovormgeving. Net als dat een magazine of krant opgemaakt wordt om het herkenbaar en aantrekkelijk te maken geldt dat ook voor podcasts. Bij podcasts doen we dat met een logo en een coverafbeelding, maar veel belangrijker is wat je hoort. In deze tweede aflevering van deze podcast ga ik op bezoek bij mijn favoriete audiovormgever: Koen de Jonge.

Vormgeving wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Soms om een boodschap kracht bij te zetten of als branding. Als ik vormgeving aan het maken ben dan telt eigenlijk maar één ding: de productie moet een bepaald gevoel hebben. Het moet gewoon iets doen, al is het maar prettig om naar te luisteren.”

Als klant bij Koen heb ik nooit het gevoel dat iets te veel is. Hij is altijd vriendelijk en dat maakt dat hij een bepaalde gunfactor bij me heeft. Los hiervan is Koen gewoon erg goed in wat hij doet, namelijk audiovormgeving maken. Overdag doet hij dit als fulltime job bij Talpa Network, maar daarnaast doet hij in de weekenden hetzelfde werk als freelancer, waaronder voor mij, en jou als je bij mij een podcast laat maken.

In deze aflevering praten we over hoe hij audiovormgever is geworden, terwijl hij eigenlijk een carrière als bedrijfseconoom voor ogen had, hebben we het over waar hij zijn inspiratie voor het maken van vormgeving vandaan haalt en bespreken we wat audiovormgeving voor ons betekent en waarom het zo belangrijk is.

Het nut van audiovormgeving voor podcasts

Persoonlijk vergelijk ik audiovormgeving voor podcasts altijd met een papieren magazine. Als podcastmaker bedenk ik de inhoud van het magazine. Ik zorg dat het verhaal goed loopt en ik knip en plak alles mooi bij elkaar. Dan zit ik met een mooi verhaal met een kale omslag en zonder opmaak. Op dit punt zou bij een écht magazine of boek een grafisch vormgever worden ingehuurd om de boel mooi te maken.

Bij podcasts werkt dit hetzelfde. Als de schets van een verhaal klaar is, vlieg ik Koen in om de vormgeving erbij te maken. Dit bestaat uit meer dan alleen een muziekje zodat duidelijk te merken is wanneer er een nieuw hoofdstuk of onderwerp begint. Dit zorgt voor duidelijkheid en herkenbaarheid voor de luisteraar van je podcast. Daarnaast zorgt audiovormgeving ook voor de sfeer en kan het de toon van je verhaal of boodschap ondersteunen.

Grappig detail van deze aflevering is dat de vormgeving van deze podcast vanaf nu ook door Koen gemaakt is. Het gesprek in deze aflevering diende als inspiratie, waarmee de cirkel mooi rond is. Als je wil horen wat Koen allemaal maakt voor Talpa Network en Radio 538 in het bijzonder beluister dan zijn demo’s op Soundcloud.