Bezoek van Ferry
Bezoek van Ferry
Hilbert: Gewoon, omdat het kan
/

Soms heb ik dat. Dan hoor ik iemand praten en dan weet ik zeker dat die persoon gelukkig is met hoe z’n leven verloopt. Ik hoor dat aan de stem en hoe gepassioneerd iemand is. Dit gevoel had ik ook bij Hilbert Geerling toen ik hem in november 2021 interviewde over zijn werk als blindentolk.

“Ik word geïnspireerd door die kinderen. Dan wil ik iets doen en dan wil ik ze ook wel rekenen leren
en dus dacht ik: ik ga de PABO doen. Dan ga ik ook gewoon nog een paar jaar voor de klas voor
een dag of twee.”

In november 2021 was ik in Ouwehands Dierenpark om een reportage te maken over audiodescriptie of beeldbeschrijvingen in de dierentuin. Ik sprak Hilbert tussen de pinguïns en de ijsberen en hoorde hem gepassioneerd vertellen over zijn werk als blindentolk en wat dit precies inhoudt. Door te vertellen wat hij ziet kunnen mensen die blind of slechtziend zijn toch meekrijgen wat de dieren in de dierentuin zoal doen.

Ik werd getriggerd door de passie in zijn stem en ik was ongelooflijk nieuwsgierig naar wat Hilbert nog meer deed. Een korte zoekactie op Google leverde me genoeg stof op om één ding zeker te weten: hij was de volgende bij wie ik graag op bezoek wou gaan. En dat gebeurde ook.

Tijdens het interview dat ik met hem opnam in Ouwehands had ik een bepaald gevoel. Hilbert leek mij écht een leuke meester voor op de basisschool. En wat blijkt: hij is goochelaar, docent, blindentolk en hij houdt zich bezig met grafische vormgeving. Soms straalt iemand dat gewoon uit denk ik. De meeste dingen doet hij al vanaf jonge leeftijd, terwijl hij andere dingen pas op latere leeftijd is gaan doen. In deze aflevering hoor je een globaal verloop van hoe hij deze passies combineert en wat hem inspireert om dit alles te doen en te blijven doen.

Wil je meer weten over Hilbert? Of hem een keer ontmoeten tijdens één van zijn voorstellingen?
Kijk dan op zijn website: Hilbert.nl