Ik hoor vaak mensen zoeken naar de juiste aanspreekvorm in hun podcast. Is het nou je of jullie en zeg je goedemorgen of hallo? De ene manier werkt beter dan de ander, maar dit is per situatie verschillend. Daarom hieronder een aantal tips om jou te helpen een betere podcasthost of presentator te worden.
Of zoek je dit?
Tijdsaanduiding
Veel mensen stoeien met de tijdsaanduiding in een podcast. Vooral als je gewend bent om een radioprogramma te maken of vaak naar dit medium luistert, kan dit een uitdaging zijn. Je weet immers niet wanneer iemand jouw podcast beluistert. Het kan daarom een veilig idee zijn om iemand zowel een goedemorgen als een goedemiddag, goedenavond of goedenacht te wensen, maar als je dit iedere keer doet is het overkill. Waar je naar op zoek bent is een begroeting die op elk moment van de dag werkt; zoals hallo, goeiedag, hi, etc.
Voor het einde van je podcast geldt hetzelfde, al zijn er daar wat aanvullende tips mogelijk. Termen zoals: tot de volgende keer, tot volgende week en alle andere afsluitingen waar een tijd of tijdsperiode in wordt genoemd, wekken de indruk dat je afscheid neemt van je publiek voor een bepaalde tijd. Bij een podcast weet je dit echter niet. Het kan zomaar zijn dat iemand je show aan het binchen is en meteen de volgende aanzet. Een lang outro met verwijzingen naar de tijd levert op zulke momenten alleen maar verwarring en ergernis op.
Toch zijn er een aantal momenten waarop ik een outro met tijdsaanduiding wel adviseer. Als uit je luisterstatistieken blijkt dat nieuwe afleveringen onmiddellijk na publicatie veel geluisterd worden, kan dit betekenen dat een groot deel van je publiek bij is met luisteren en een nieuwe aflevering luistert zodra die uitkomt. In dit geval kan het juist een verbindende werking hebben om wel ‘tot volgende week’ te zeggen, omdat iemand dan onmiddellijk weet wanneer de volgende aflevering zal verschijnen.
Aanspreekvorm
Een worsteling die ik bij veel makers hoor is of je je publiek nu in enkel- of meervoud aanspreekt. Tijdens mijn werk bij de radio was en is dit ook regelmatig onderwerp van gesprek. Het hangt echt af van wat voor podcast je maakt en wie je publiek is. Over het algemeen ben ik voorstander van enkelvoud; ik, je, jij, luisteraar, etc. Ik maak echter één grote uitzondering voor deze keuze, namelijk als je publiek samen met jou een hechte community is.
Als je namelijk een hechte community hebt en daar als maker onderdeel van bent, kan een aanspreekvorm in meervoud juist een versterkende werking hebben. Wij, jullie, ons, luisteraars, etc. maken dat mensen zich deel voelen van een groep en dus meer betrokken zijn bij de podcast die je maakt. Ik ben alleen altijd heel voorzichtig met deze vorm om de volgende twee redenen:
- Iemand die geen deel is van je community kan zich erg snel niet betrokken voelen bij je podcast en afhaken, terwijl het erg leuk kan zijn voor een communitypodcast om juist open te staan voor nieuwe communitymembers.
- Als je de podcast met meerdere mensen maakt kan het aanspreken van je publiek in meervoud ook voor verwarring zorgen; jullie en wij krijgen namelijk een dubbele betekenis. Jullie/wij de makers en jullie/wij de community.
Als je dus voor een aanspreekvorm in meervoud kiest, let er dan goed op dat je op bepaalde sleutelmomenten die belangrijk zijn voor je publiek terugvalt op het enkelvoud en misschien zelfs de luisteraar rechtstreeks aanspreekt.
Voorbeeld: Wij, de makers van communitycast, gaan komende week die nieuwe achtbaan testen en jij, als luisteraar van deze podcast, kan daarbij zijn.
In het voorbeeld hierboven hebben wij en jij een duidelijk onderscheid en een andere betekenis.
Natuurlijk is het ook mogelijk een naam te bedenken voor je publiek. Het leukste is als dit tijdens je show ontstaat, maar je kan er ook zelf een keuze in maken. Zo noemen Stefan Buitenhuis en Stefan van Rijs van de podcast Parlevinken met Stefan hun luisteraars steevast ‘Luistervinken’, wat een leuke knipoog naar de naam van de podcast is, maar ook het gevoel van een community versterkt.
Als je twijfelt over de aanspreekvorm, verplaats je dan eens in je luisteraar(s) en bedenk of je publiek alleen is of juist een betrokken groepsgevoel heeft tijdens het luisteren naar jouw podcast. Ben je dan nog steeds niet zeker? Kies dan voor de veilige optie, namelijk: enkelvoud.
Geduld
Podcasts gaan vaak over een zeer specifiek onderwerp. Je publiek neemt de tijd om naar je podcast te luisteren en daarom is het ook fijn als jij ook tijd hebt voor je publiek. Ik heb daarom de volgende tips voor je:
- Laat je gasten uitpraten. Als blijkt dat ze te lang aan het woord zijn, kan dit achteraf in de montage makkelijk opgelost worden. Als je echter je gast telkens maar blijft onderbreken, geeft dit een gehaast gevoel voor je publiek. Je nodigt een gast immers uit om naar die persoon te luisteren.
- Het is goed om te streven naar een vaste lengte, maar dit is niet heilig. Als je bezig bent met een super interessant onderwerp en je kan dit interessanter houden door je podcast iets langer te maken, doe dit dan.
- Verplaats jezelf in de luisteraar en vraag je af of alles duidelijk is. Voel je niet bezwaard iets extra’s uit te leggen. Er is niets vervelender voor je publiek dan iets niet te begrijpen en het niet uitgelegd te krijgen.
Heb je zelf vragen of wil je persoonlijk advies over hoe jij je eigen podcast presenteert? Voel je dan vrij om contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken.