Video’s zijn een krachtig medium geworden voor communicatie, educatie en entertainment. Ze bieden een visuele en auditieve ervaring die tekst en afbeeldingen vaak niet kunnen evenaren. We mogen echter niet vergeten dat toegankelijkheid een fundamenteel aspect is van onze online content. Niet alleen omdat het een noodzakelijke verplichting wordt (of in sommige gevallen al is), maar ook omdat je bereik en aanzien erop vooruit zullen gaan. In dit blog vertel ik je waarom het belangrijk is om je online video’s toegankelijk te maken. Ik leg je bovendien uit hoe je dat kunt doen.
Krijg 50% extra videotegoed bij de starter- en pro-abonnementen van Scribit Pro
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief over digitale toegankelijkheid en krijg tot en met de eerste week van oktober 5 extra video’s bij het starter- en 10 extra video’s bij het pro-abonnement van Scribit Pro. Daarnaast ontvang je tips en ideeën over hoe jij digitaal toegankelijk kunt zijn.
Bovendien ben je als eerste op de hoogte van wijzigingen en updates in reeds gepubliceerde berichten zoals deze.
Waarom online video’s toegankelijk moeten zijn
Het toegankelijk maken van je online video’s heeft meerdere voordelen. Zo stel je groepen mensen in staat om je video te bekijken en te beleven die dit anders niet kunnen, omdat ze bijvoorbeeld blind of doof zijn en dus niet kunnen zien wat er op beeld te zien is, of horen wat de sprekers in de video te zeggen hebben. Naast deze doelgroep is er een steeds groter wordende groep die liever alleen kijkt met het geluid uit, of die helemaal niet kijkt omdat ze liever lezen. Het toegankelijk maken van een video heeft ook voordelen op het gebied van SEO (Search Engine Optimization). Dit komt doordat de ondertiteling van je video, in tegenstelling tot gesproken woord, doorzoekbaar en dus vindbaar wordt voor zoekmachines.
Tot slot geef je met het toegankelijk maken van je online video’s ook een gebaar van betrokkenheid en inclusie af. Dit kan weer voor meer respect van je doelgroep zorgen, en een grotere betrokkenheid van en met die doelgroep.
Hoe maak je een online video toegankelijk?
Er zijn verschillende middelen die je kunt inzetten om een online video toegankelijk te maken. Hieronder zie je een overzicht:
- Ondertiteling: Het toevoegen van ondertitels aan video’s is een eenvoudige, maar effectieve manier om de toegankelijkheid te verbeteren. Ondertitels maken de inhoud begrijpelijk voor doven en slechthorenden. Maar ze zijn ook nuttig in situaties waarin het geluid niet kan worden afgespeeld, zoals in een lawaaierige omgeving. Tot slot verbetert ondertiteling ook de vindbaarheid van de video in zoekmachines.
- Audiodescriptie: Audiodescriptie is een techniek waarbij belangrijke visuele elementen van een video mondeling worden beschreven, zodat mensen die blind of slechtziend zijn de inhoud kunnen begrijpen. Deze gesproken beschrijvingen worden op zo’n manier in de video geplaatst, dat de sprekers niet onderbroken worden en belangrijke achtergrondgeluiden niet overstemd worden.
- Transcriptie: Een transcript, of tekstalternatief, is een combinatie van ondertiteling en audiodescriptie in geschreven woord. In het transcript is bovendien ruimte voor essentiële informatie waar in de ondertiteling of audiodescriptie niet altijd ruimte voor is.
- Omsluitende content: Door je video in te sluiten in een artikel waarin je dezelfde informatie deelt of toelichting geeft op de video, worden bovenstaande middelen niet overbodig, maar geef je wel op een gebruiksvriendelijke manier alle ruimte aan het doel van ondertiteling en audiodescriptie. Zo kun je de contactgegevens aan het einde van de video net zo makkelijk in de tekst van je blog zetten, samen met een samenvatting of beschrijving van de video.
- Toegankelijk produceren: Door te bepalen hoe je je video toegankelijk maakt voordat je deze gaat filmen, kun je bovenstaande middelen tot een minimum beperken. Zo kun je bijvoorbeeld mensen die in beeld komen zichzelf laten voorstellen. Op die manier heb je geen naambalkje nodig. Naambalkjes staan vaak in de weg bij het maken van ondertiteling en bovendien moeten ze in de audiodescriptie worden opgenomen, zodat de kijker met een visuele beperking weet wie er aan het woord is.
Software om je te helpen
Scribit.Pro heeft alle kennis en tools in huis die je nodig hebt om jouw online video toegankelijk te maken. Met de nieuwe Scribit.Pro WordPress plug-in maak je als WordPressgebruiker heel makkelijk jouw video op YouTube of Vimeo toegankelijk en sluit je de video eenvoudig in op je website.
Ik maak zelf ook gebruik van de diensten van Scribit.Pro, zoals te zien, te horen én te lezen is bij de video die ik ingesproken heb voor het museum Beelden aan Zee.
Aanbieding
Meld je aan voor de nieuwsbrief en krijg:
- 50% extra video’s als je kiest voor de Starter- of Pro-pakketten van Scribit.Pro (respectievelijk 15 of 30 video’s voor de prijs van 10 of 20.) – Bekijk de prijzen
- De laatste tips en updates om jouw site toegankelijk te maken en te houden.
- Nog meer interessante aanbiedingen zoals deze.