Doe mee met meedoen

Het is ontzettend belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Persoonlijk ben ik van mening dat wij, iedereen in deze samenleving, ons best moeten doen om iedereen die daar moeite mee heeft bij te helpen. Ik spreek uit ervaring omdat ik zelf blind ben. Hierdoor ervaar ik met enige regelmaat dat het lastig kan zijn om mee te blijven doen. En als we elkaar niet helpen bij te blijven, betekent dat een extra onevenredige belasting voor diegenen die het al lastig vinden. Laten we die moeite dus verspreiden en doe mee met meedoen!

Of zoek je dit?

Persoonlijk ervaar ik dit minstens een aantal keer per week. De ene keer kan ik het makkelijk loslaten en stap ik er overheen, maar een andere keer zorgt het voor een enorme uitdaging die lastig te overwinnen is. Vaak worden die grote uitdagingen uit de laatste categorie veroorzaakt door andere mensen uit de samenleving die zich niet of minder bewust zijn van de gevolgen van een beslissing die ze gemaakt hebben; of ze staan niet open voor een kleine verbetering die de uitdagingen voor mij en anderen stukken kleiner en behapbaar maken.

Meedoen

Ik ervaar moeite om mee te doen op verschillende momenten. Zo bezocht ik laatst een website voor het hosten van podcasts; één van de grootste in Nederland. Het lukte me niet om met mijn pratende computersoftware een podcast af te spelen of te uploaden. Ik probeerde ze hiervan op de hoogte te brengen en ze te helpen, maar daarvoor moest ik eerst een digitaal formulier invullen dat net zo goed werkte als hun afspeel- en uploadmodule. Ik kon niet meedoen en heb me dus weer afgemeld van hun site.

Een ander digitaal voorbeeld heeft een positievere afloop. Toen ik in 2021 begon met ondernemen werd ik lid van Moneybird; het boekhoudprogramma voor de ondernemer. Ook hier liep ik tegen een aantal grote uitdagingen aan. Essentiële gegevens zoals balansrekeningen en overzichten van mijn facturen waren niet zichtbaar voor mijn spraaksoftware. Gelukkig stond hier een mailadres op de site, dus geen uitdagingen met onbruikbare formulieren. Een aantal zeer positieve online gesprekken later heeft het support team al mijn uitdagingen opgelost en zijn ze nu het meest blindvriendelijke online boekhoudprogramma dat ik ken. Omdat ze naar me luisterde en me mee lieten doen.

Maar ook in de (échte) wereld zijn voorbeelden te vinden. In december 2022 werd er een buslijn ingekort bij mij in de regio. Dit zorgt voor langere en duurdere ritten met het openbaar vervoer. Ik ben van dat openbaar vervoer afhankelijk om op mijn bestemming te komen; ik neem tenminste aan dat niemand mij het besturen van een auto toevertrouwd. Echter kost dat reizen mij meer energie dan iemand wiens ogen wel goed werken doordat ik alle herrie van bellende mensen, voorbij rijdende auto’s, piepende treinen en omroepberichten moet verwerken en moet gebruiken om mijn weg te vinden. Het teruglezen van een spoorwijziging op een bord na het missen van een omroepbericht is er voor mij niet bij. En nu gaat die energie slurpende reis nog langer duren ook?

Gelukkig zijn er in dit laatste voorbeeld een hoop trucjes die me de gemiste informatie toch laten terugvinden. Maar hoewel de spraaksoftware op mijn telefoon me een hoop nuttige informatie geeft, is het ook weer een extra geluidsbron in de overweldigende geluidenmix. Bovendien hersteld mijn spraak niet de langere reistijd door die ingekorte buslijn, waardoor meedoen op bepaalde momenten erg lastig en uitdagend kan zijn.

Doe mee

Persoonlijk vind ik het enorm zonde dat mensen die weinig tot geen moeite hebben om mee te doen in deze maatschappij hun overtollige energie niet gebruiken om nog beter mee te doen door anderen te helpen. Dit is een goed moment om aan te geven dat er gelukkig mensen zijn die dit al doen en nog gelukkiger dat ik ze regelmatig ontmoet. Oprecht bedankt als je één van hen bent. Alleen is het vaak zo dat de mensen die anderen al helpen mee te doen vaak niet zelf verantwoordelijk zijn voor de uitdagingen die overwonnen moeten worden.

Een tijdje geleden heb ik bewust de keuze gemaakt om, ondanks dat ik zelf soms moeite heb om mee te doen, anderen te helpen met meedoen. Dit doe ik door mijn ervaringen over het overwinnen van uitdagingen te delen en de veroorzakers van die uitdagingen te helpen meer toegankelijk te zijn. Dat begint al met hele kleine dingen, zoals het nalopen van een website of kenbaar maken aan je klanten hoe jij in deze discussie staat voor de vraag gesteld wordt. Neem het initiatief!

Daarom een oproep: Doe mee en help anderen meedoen! Bouw je iets, regel je iets of verander je iets en wil je dat iedereen er gebruik van kan maken? Sta dan eens stil bij wat voor gevolgen je beslissingen hebben voor mensen die moeite hebben met meedoen. Want als jij goed meedoet en aan deze mensen denkt, help je hen ook meedoen.