2023 wordt van mij!

Aan het einde van elk jaar word ik altijd een beetje melancholisch. De jaarwisseling zelf doet me weinig. Ik zie dat moment als een goede reden om de eerste en gelijk enige fles champagne van het jaar open te trekken, maar het liefst laat ik de jaarwisseling zo snel mogelijk voorbij gaan. Ik vind het echter wel fijn om in de weken voor het nieuwe jaar te reflecteren en me te bedenken wat ik volgend jaar zowel privé als zakelijk anders wil gaan doen. Daarom volgen hier een aantal dingen die ik graag anders of beter zou willen doen in 2023.

In het algemeen heb ik 2022 als heftig jaar ervaren. De eerste helft zat vol met leuke klussen en ik heb ontzettend veel geleerd van het Levensboek voor Koninklijke Visio. Het derde kwartaal was lastig, omdat ik als verse ondernemer de vakantieperiode zwaar heb onderschat. In het vierde kwartaal zijn de zaken beter gegaan, maar was het privé pittig doordat mijn geleidehond na ruim zeven jaar uitstekend haar werk gedaan te hebben met pensioen is gegaan. Volgend jaar wil ik er daarom beter bij zijn met mijn hoofd.

Zaken doen als mens

Ik weet al heel lang dat contact van mens tot mens in plaats van van mens tot bedrijf heel belangrijk is. Toen ik in april 2021 begon met ondernemen deed ik dat ook, maar het hebben van ‘een eigen bedrijf’ klinkt ook wel stoer. Voor ik het wist trapte ik in de corporate valkuil en was ik deel van mijn bedrijf in plaats van dat ik mijn bedrijf ben. Ik ben al begonnen aan het herstel, maar in 2023 gaat het volgende veranderen:

 • Podcast Creator en FerryFaai verdwijnen als bedrijfsnamen. Ik hou de namen wel aan voor de diensten, maar de websites worden samen gevoegd zodat het vanaf moment één duidelijk is met wie je contact hebt en welke diensten ik nog meer aanbied. Hierbij zal alles eindigen met ‘van Ferry Molenaar’ of ‘door Ferry Molenaar’.
 • De nieuwe website, die je nu bekijkt, is nog in aanbouw en wil ik in het eerste kwartaal van 2023 afronden. Daarna zullen één voor één de websites van FerryFaai en Podcast Creator worden samengevoegd. De adressen blijven gewoon bestaan.
 • Ik wil meer maatwerk gaan bieden. Als mens ben ik flexibel en dit wil ik graag uitstralen in mijn dienstverlening. Ik ga mijn prijsstrategie daar op aanpassen.
 • Ik ga me beperken tot de dingen waar ik goed in ben of goed in wil worden. Ik ga stoppen met activiteiten die niet aansluiten bij mijn vaardigheden en niet direct deel zijn van mijn dienstverlening.

Wat dit laatste punt betreft, heb ik een aantal beslissingen genomen:

 • Ik stop volledig met het aanbieden van transcriptiebundels als los product. Ik zal altijd mijn best doen om een goede deal voor jou als klant te vinden om een podcast die ik voor jou produceer te voorzien van een transcript of video met ondertiteling. Ik ben niet enorm vaardig in het corrigeren van teksten en zal daar altijd de hulp van derden bij nodig hebben. Ik heb ook niet de ambitie om daar beter in te worden. Het is al niet meer mogelijk om een nieuwe bundel te kopen en in januari 2023 kijk ik hoe de reeds verkochte bundels voortgezet worden.
 • In het kader van maatwerk stop ik bovendien met het aanbieden van de montagebundel op mijn website. Als blijkt dat dit voor jou als maker de beste manier is om je podcast door mij te laten monteren, is het nog steeds mogelijk om een bundelprijs af te spreken.
 • Ik wil meer aandacht geven aan mijn werk als voice-over. In 2022 heb ik ontdekt dat ik dit werk écht leuk vind en hier wil ik graag meer aandacht en tijd aan besteden in 2023.
 • Mijn diensten op het gebied van online digitale toegankelijkheid wil ik meer op maat maken en breder trekken. Ook wil ik het prijsmodel van deze dienst volledig op maat maken, zodat iedereen er wat aan heeft.

Nieuwe hond

Mensen die mij écht kennen weten dat ik bijna nergens heen ga zonder mijn geleidehond. Tot en met dit jaar was dat Jane, een kruising tussen een labrador en golden retriever met een zwarte vacht. Zij is eind oktober na ruim zeven jaar trouwe dienst met een welverdiend pensioen gegaan en bij kennissen van mij gaan wonen. Dit afscheid viel me zwaar, maar gaf wel ruimte voor een nieuwe geleidehond.

Voordat ik mijn nieuwe hond Pasta (niet de echte naam natuurlijk 😉) kreeg heb ik een aantal weken zonder hond en dus alleen met een stok gelopen. In deze periode heb ik ontdekt hoe enorm ik het naar buiten gaan miste. Nu wil het toeval dat Pasta heel graag naar buiten wil en regelmatig door het bos moet rennen. Het is voor ons allebei natuurlijk wennen en soms stressvol. Die energie moet ergens heen toch?

Met deze kennis ga ik volgend jaar dingen anders doen:

 • Ik plan geen afspraken meer tijdens of vlak na de lunch, behalve bij dagklussen. Hierdoor heb ik meer tijd om even met Pasta naar buiten te gaan en bovendien goed voor mezelf te zorgen. Een blije baas is immers een blije hond.
 • Ik ga elke week een extra dagdeel vrij nemen om een lange boswandeling te maken. Ik probeerde altijd al de vrijdagmiddag leeg te houden en dit dagdeel komt daar dus nog bovenop. Deze plan ik elke week, rekening houdend met het weer natuurlijk.

En over planningen gesproken

Energie

Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat ik geneigd ben mijn agenda te vol te plannen. Hierdoor had ik bijvoorbeeld minder tijd voor mijn hond of voor mezelf. Dit ga ik anders doen in 2023:

 • Ik plan minstens 2,5 uur per dag die helemaal voor mezelf zijn. In deze tijd kan ik een boek lezen, serie kijken, lekker hobbyen of in elk geval iets doen waar ik blij van wordt en energie van krijg. Naar het bos met Pasta valt niet onder deze 2,5 uur.
 • Ik maak eens per week een weekschema waarbij de vraag hoeveel energie iets me kost de hoofdvraag is. Op die manier krijg ik klussen makkelijker af en kan ik bij eventuele spoedklussen meteen zien of mijn agenda, maar vooral mijn hoofd, daar ruimte voor heeft. Ik gebruik hier een app voor op basis van de activiteitenweger waar ik op een ander moment misschien iets meer over kan vertellen.
 • In plaats van door te rennen, ga ik mijn agenda aanpassen als blijkt dat ik energie te kort kom.

Fijne feestdagen

Al met al is het mijn doel om eerlijker te zijn tegenover mezelf, beter te plannen zodat ik meer mezelf kan zijn. Zowel tegenover vrienden en familie als tegenover jou.

Ik ben benieuwd naar jouw doelen voor 2023. Misschien kunnen we elkaar helpen er een succes van te maken? Neem gerust contact op om een keer te kletsen.

Voor nu wens ik je alvast fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling toe.